Wetenschapsdomeinen profiteren van grootschalige infrastructuur
‘De wetenschappelijke infrastructuren zijn allemaal magneten, ze trekken namelijk jong talent aan en brengen mensen samen.’ Dat zei Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf tijdens de feestelijke aftrap van negen projecten die financiering ontvangen vanuit de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur, op maandag 17 april.
Het eerste MRI-systeem ter wereld met een veldsterkte van 14Tesla realiseren, geavanceerde microscopie om het leven te begrijpen en ziektes te bestrijden, de bouw van enkele instrumenten voor de grootse telescoop ter wereld, een infrastructuur waardoor op een veilige en ethisch verantwoorde manier een grote hoeveelheid data in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen aan elkaar gekoppeld en geanalyseerd kan worden en meetapparatuur om rivierdelta’s experimenteel te onderzoeken: het is een greep uit de negen projecten die gezamenlijk 140 miljoen euro hebben ontvangen om de komende tien jaar grootschalige faciliteiten voor onderzoek op te zetten of te verbeteren. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Naturalis presenteerden de projecten hun plannen.
De manier waarop de negen infrastructuurprojecten tot stand gekomen zijn, noemt Marcel Levi ‘uniek’. Het Nederlandse onderzoeksveld heeft via negen Groepen, met inhoudelijke, thematische of technische raakvlakken, gezamenlijk prioriteiten gesteld voor de investeringen. ‘We kunnen in Nederland trots zijn op de manier waarop we samenwerken om tot de beste voorstellen voor infrastructuren te komen’, zegt Levi daarover. ‘Er worden geen verlanglijstjes ingediend, maar we stellen de vraag wat we in gezamenlijkheid nodig hebben. Zo heeft niet één onderzoeksgroep er profijt van, maar het hele veld.’
Bekijk hier de video van het feestelijke moment:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5DH6isexdcA-cZ32Qaz-eVBwd9B9x90h
NWO nieuwsbericht:
https://www.nwo.nl/nieuws/hele-onderzoeksveld-profiteert-van-grootschali...