Foutmelding

Notice: Undefined variable: _SESSION in include() (regel 79 van /var/www/html/gwi/sites/all/themes/gwi/templates/node--event.tpl.php).
20 | 03 | 2024

Cisca Wijmenga nieuwe voorzitter Permanente Commissie Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur

Prof. dr. Cisca Wijmenga is er per 1 mei benoemd als nieuwe voorzitter van de Permanente Commissie Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (PC-GWI). Dat heeft de raad van bestuur van NWO besloten. Zij neemt daarmee het stokje over van prof. dr. ir. Hans van Duijn, die negen jaar voorzitter was van de commissie.

Cisca Wijmenga (foto Annick Elzenga)

De nieuwe voorzitter van de PC-GWI, Cisca Wijmenga, is hoogleraar Humane genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij was rector magnificus van de universiteit tussen 2019 en 2023. Vanaf 2018 tot haar benoeming als rector van de RUG was ze lid van het bestuur van ZonMw. Van 2007 tot 2011 was Wijmenga lid van de NWO-commissie Investeringen NWO Groot (de huidige naam hiervan is Wetenschappelijke Infrastructuur: nationale consortia). In 2015 was zij een van de vier laureaten van de Spinozapremie. Van 2014 tot 2018 was ze directeur van BBMRI-NL, het nationale netwerk van biobanken.

Jan de Boer, bestuurslid van NWO en portefeuillehouder grootschalige wetenschappelijke infrastructuur: ‘We zijn verheugd dat Cisca het voorzitterschap wil gaan vervullen. Met haar ervaring als bestuurder en onderzoeker en met haar kennis van grootschalige infrastructuren, begrijpt zij als geen ander de behoeften en wensen van het onderzoeksveld. Ik heb het volste vertrouwen dat ze er samen met de commissie voor zal zorgen dat onderzoekers in Nederland ook in de toekomst over de vernieuwende wetenschappelijke onderzoeksfaciliteiten kunnen beschikken die nodig zijn om internationaal op het hoogste niveau onderzoek te kunnen blijven doen.'

Vertrek Hans van Duijn

Na negen jaar zitten de termijnen van Hans van Duijn er vanaf 1 mei op. Hij heeft vanaf de oprichting van de Permanente Commissie Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (PC-GWI) in 2015 de voorzittersrol vervuld. Onder zijn voorzitterschap is ingezet op de zelforganisatie van het veld om tot gerichte en effectieve investeringen te komen in wetenschappelijke infrastructuren over de volle breedte van de wetenschap. Hij wenst zijn opvolger Cisca Wijmenga veel succes in haar voorzitterschap: ‘Uitdagingen genoeg om in de toekomst nog scherpere keuzes te maken in de inzet van middelen voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Daarin zullen Cisca, de PC-GWI en het NWO-team zonder twijfel slagen.’

Bron NWO: https://www.nwo.nl/nieuws/cisca-wijmenga-nieuwe-voorzitter-permanente-co...